Rufus Nasıl Kullanılır?

Özellikle Windows format usb si için kullanılan program olan rufus nasıl kullanılır, nasıl indirilir, kurmak gerekli midir, rufus ayarları nasıl yapılır gibi aklınıza gelebilecek tüm soruların cevabı bu yazıda sizlerle. Ekran görüntüleri, son sürüm Rufus indirme bağlantısı ve daha fazla bilgiyi bulacağınız yazımla ilgili aklınıza takılan bir soru olursa yorum yazarak bana sorabilirsiniz.

Rufus Nedir? Özellikle format usb si oluşturmak için kullanılan bir programdır. İndirdiğiniz Windows, Linux vb işletim sistemlerinin “iso” dosyalarını Rufus sayesinde “usb”ye yazabilirsiniz. “iso nedir” yazımdan iso dosyası hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Son sürüm Rufus İndir

Rufus’un kendi web sitesinden son sürüm nasıl indireceksiniz burada bunu anlatacağım. İlk yapmanız gereken aşağıda yer alan Rufus İndir butonuna tıklayın. Açılan sayfa programın kendi web sitesidir. Burada aşağıda “İndir” sekmesi altında son sürümü artık siz web sitesini açtığınızda kaç ise – ekran resminde Rufus 3.17 (1.3 MB) yazan yer. Taşınabilir olanı da indirebilirsiniz. Kurulum gerektirmeyen bir program zaten.

Rufus İndir

Rufus Nasıl Kurulur? Rufus’u indirdikten sonra iki kez tıkladığınızda program direk açılacaktır. Ekstra bir kuruluma gerek yoktur. Aşağıda ekran görüntüsünde olduğu gibi direk program açılacak ve çalışacaktır.

Rufus Özellikleri Nedir? Rufusun tüm menülerini aşağıda sizlere detaylı bir şekilde anlatacağım.

  • Aygıt: Burada USB flash diskiniz gözükür. Eğer usb diskiniz gözükmüyor ise rufus’u kapatın, usb yi tekrar takın ve rufusu tekrar çalıştırın. Yine görmüyor ise usb yi başka bir usb girişine takın. Yine gözükmüyor ise Bilgisayarım’ın içine girin USB burada gözüküyor ise sağ tıklayın > Biçimlendir diyin, hızlı biçimlendir kaldırın ve yavaş bir şekilde biçimlendirin. Hala usb gözükmüyor ise başka bir usb ile deneyin.
  • Önyükleme seçimi: Daha önceden bilgisayarınıza indirdiğiniz “iso” dosyasını “seç” diyerek bulmalı ve buraya eklemelisiniz.
  • Disk Bölüm Düzeni: MBR veya GPT olarak iki seçenektir. Diskiniz eski ise MBR yeni ise GPT seçebilirsiniz. Diskiniz MBR mı GPT mi yardım yazımdan faydalanabilirsiniz.
  • Hedef Sistem: BIOS (yada UEFI-CSM) ve UEFI (CSM yok) seçenekleri vardır. Aslında MBR ve GPT ile ilgilidir. MBR ve GPT seçimini doğru yaptığınızda otomatik olarak seçilir.
  • Gelişmiş Sürücü Özellikleri: Burada herhangi bir değişiklik yapmanız gerekmez.
  • Yeni Birim Etiketi: USB’ye isim vermek anlamındadır. Örnek: Windows7 yada Windows81 gibi isimler vererek, bilgisayarımdan USB içinde ne olduğunu anlamanızı sağlar.
  • Dosya Sistemi: Yine seçtiğiniz işletim sistemine göre Rufus kendisi otomatik olarak ayarlar. NTFS ve FAT32 gibi usb diskinizi formatlarken kullanacağı dosya sistemini belirler. Herhangi bir değişiklik yapmanıza gerek yoktur.
  • Ayırma Birimi Boyutu: Yine usb formatlarken kullanacağı özelliği belirtir. 4096 byte – 8192 byte gibi boyutlar yer alır, herhangi bir değişiklik yapmayın.
  • Durum: “Başlat” butonuna bastığınızda “HAZIR” kısmında rufusun yaptığı işlemler listelenmeye başlar. Rufus işlemi bittiğinde burası “%100” ve tamamen yeşil renk olur. Yani usbnizin hazır olduğunu işlemin bittiğini buradan anlarsınız.

Rufus Nasıl Kullanılır? Rufusu indirip çalıştırdıktan sonra yukarıda da görüldüğü gibi gelen pencerede “seç” diyerek “iso” dosyası seçilir. Ve daha sonra “başlat” denilerek iso nun usb ye yazma işlemi başlatılır. Aslında kullanımı bu kadar kolaydır. Özelliklerini eğer farklı bir şey yapmayacaksanız dokunmanıza gerek yoktur.

Konu ile ilgili her türlü soru ve sorununuz için yorum kısmından benimle iletişime geçmekten lütfen çekinmeyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir